Israëlreis

Regelmatig hoor ik mensen zeggen: "mijn droom is een reis naar Israël, naar het land van de bijbel. Het lijkt mij geweldig om de bijzondere plaatsen die in de bijbel worden genoemd met eigen ogen te zien, of om ze nog een keer te zien...".
U/jij krijgt de kans om deze droom werkelijkheid te laten worden!
Bij voldoende deelname willen we in het voorjaar van 2019 naar Israël gaan. De vertrekdatum is 22 februari 2019 en we komen weer terug op 3 maart. De reis zal worden georganiseerd door De Voorhof en de protestantse gemeente van Wemeldinge in samenwerking met Drietour reizen.

Het programma

Dag 1 vr 22/02: Heenreis

Vlucht Amsterdam-Tel Aviv en busreis naar het hotel in Netanya.

Dag 2 za 23/02: Netanya-Meer van Tiberias

We gaan richting Tiberias. Onderweg bezoeken we de opgravingen van Caesarea, prachtig gelegen aan zee. Via het Karmelgebergte met het klooster Muhraka, rijden we naar Nazaret. We brengen een bezoek aan de Kerk van de Aankondiging. Dan door naar het hotel in Tiberias.

Dag 3 zo 24/02: Boottocht en het noorden

In de ochtend is er een bijzondere dienst op het water, tijdens een boottocht op het meer van Tibearis. Daarna gaat we via de Golanhoogte naar Banjas, waar we een wandeling maken bij één van de bronnen van de Jordaan. Op de terugweg nog een korte stop bij Tsfat, een orthodoxe kunstenaarstadje en centrum van de kabbala. 

Dag 4 ma 25/02: Het Meer en Akko

We starten vandaag op de Berg van de Zaligsprekingen en wandelen daarvandaan naar de Kerk van de Broodvermenigvuldiging bij Tabgha en het kerkje van het primaat van Petrus. Iets verder zijn de resten van het dorp Kapernaüm met de Synagoge en het huis van Petrus. In de middag brengen we een bezoek aan de kruisvaarderstad Akko, bekend om zijn Citadel, Karavanserai en Moskee. Dan terug naar Tiberias.

Dag 5 di 26/02: Tiberias-Jeruzalem

Vertrek uit Tiberias. De eerste stop is bij de warmwaterbronnen van Gan Hashelosha (ook wel Sachne), waar we heerlijk kunnen zwemmen (mits het weer het toelaat). Via de Jordaanvallei rijden we zuidwaarts en stoppen we bij de Doopplaats aan de Jordaan, Qasr el Yahud. Dan door naar Jeruzalem, waar we een mooie wandeling over de stadsmuren maken, ter verkenning van de stad.

Dag 6 wo 27/02: Oude Stad

KlaagmuurVandaag Starten we op de Olijfberg en wandelen naar beneden via Dominus Flevit, Getsemané en door de Leeuwenpoort naar de oude stad. We zien Betesda en St. Anna en lopen over de Via Dolorosa richting de Heilig Grafkerk. Natuurlijk is er even tijd voor de Soek. Tenslotte via de Damascuspoort naar de Graftuin. Een echte loopdag.

Dag 7 do 28/02: Oude Stad en Yad Vashem

We gaan al bijtijds naar de Tempelberg en vervolgens naar de Klaagmuur. Hier wonen we een stukje van de Bar Mitswa-viering bij, een vrolijk gebeuren en leuk om mee te maken. Daarna bezoek aan de Hurva Synagoge en korte wandeling door de nieuwe Joodse wijk in de oude stad. We zien er o.a. de Cardo. In de middag bezoek aan Yad Vashem, het Gedachteniscentrum van de Holocaust. Erg indrukwekkend.

Dag 8 vr 01/03: Jerusalem-Dode Zee-Mashabei

Vroeg vertrek uit Jeruzalem richting de Dode Zee. Bij Qumran maken we een fotostop. Het is de vindplaats van de Dode Zeerollen. Daarna door naar Engedi, waar we een wandeling naar de Shulamit watervallen maken. Met de kabelbaan gaan we vervolgens naar fort Massada, waar we het bijzondere verhaal horen wat zich hier heeft afgespeeld.  Natuurlijk is er nog gelegenheid om te drijven op de Dode Zee bij het vlakbij gelegen Ein Bokek. Dan rijden we door naar kibboets Mashabim voor een overnachting.

Dag 9 za 02/03: Negev-Neve Shalom

Een prachtige dag in de Negev. Bezoek aan het graf van Ben Gurion. Vanaf het graf van Ben Gurion en zijn vrouw Paula, hebben we een prachtig uitzicht over de woestijn. Het maakt onderdeel uit van een van de Nationale Parken. Daarna gaan we naar het uitkijkpunt Mitzpe Ramon, met een prachtige uitkijk over het kratergebied van Makhtesh Ramon. De kraters zijn ontstaan door erosie en de Ramonkrater is ca 300 meter diep, 8 km breed en 40 km lang. Daarna maken we een wandeling bij Ein Avdat, een prachtig stukje natuur. Tenslotte rijden we door naar onze laatste overnachtingsplek, Neve Shalom. Een bijzondere plek waar Joden en Arabieren samen wonen en werken. We krijgen er een korte toelichting over het project.

Dag 10 zo 03/03: Terugreis

Transfer naar de luchthaven van Tel Aviv en terugvlucht naar Nederland (al dan niet met overstap).

Kosten

De kosten van de reis zijn tussen de 1700 en 1850 euro. De daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers en de dollarkoers. In deze prijs zit de vliegreis, 4 sterren accommodatie op basis van volpension, Excursies, entreegelden, fooien en een Nederlands sprekende gids.
Heeft u/jij belangstelling of wilt u/jij meer weten neem dan gerust contact op. Met Marten Jan Kooistra (06-52684452, dskooistra [apenstaartje] mjkooistra.nl)
 
Dick Steenks
Cor Langeveld
Marten Jan Kooistra