Johannes-Passion versus Matthäus-Passion

In het kader van het jaarthema 'Er zit muziek in de kerk' organiseert de taakgroep Verdieping en Ontmoeting op dinsdag 15 april om 20.00 uur in de Voorhof een lezing van Kees van Houten over het verschil tussen de Matteüs en Johannes Passion.

Over de Matthäus-Passion is al veel geschreven. De meeste Bach-liefhebbers zijn echter met de Johannes-Passion veel minder vertrouwd. Vragen over de verschillen tussen de beide Passionen worden meestal, zelfs door vakmusici, afgedaan met: 'De Matthäus duurt een uur langer' of 'De Matthäus is dubbelkorig en de Johannes niet'.

In de lezing van Kees van Houten wordt uitgebreid en diepgaand ingegaan op de muzikale en structurele verschillen tussen de beide passies. Uitgangspunt hierbij zijn de totaal van elkaar verschillende theologische benaderingen van het lijdensverhaal door de evangelisten Matteüs en Johannes. Bach was theologisch grondig geschoold en heeft de typische eigenheden en kenmerken van beide evangelisten optimaal in de muzikale concepten van zijn Passionen tot klinken gebracht. De lezing wordt verlucht met talrijke klinkende muziekvoorbeelden.

Over het onderwerp ‘J.S. Bach, Johannes-Passion versus Matthäus-Passion’ heeft Kees van Houten een boek geschreven dat in februari 2013 is uitkomen. Na de lezing is dit boek bij de auteur te verkrijgen.

Kees van Houten is een vermaard Bach-kenner. Zijn onderzoek en publicaties over Bach én zijn ontdekkingen over betekenisvolle structuren in het werk van Bach krijgen internationaal veel bijval. Na een gymnasiumopleiding studeerde hij aan het Brabants Conservatorium te Tilburg de hoofdvakken piano en orgel bij respectievelijk Paul Niessing en Hub Houet. In 1963 behaalde hij de onderwijsakte B piano en in 1965 het solodiploma orgel. Hij won prijzen bij improvisatie-concoursen te Bolsward en St. Albans (Engeland). Sinds 1957 is Kees van Houten organist van de St. Lambertuskerk te Helmond, waar hij het historische Robustelly-orgel uit 1772 bespeelt. Van 1971 tot 1992 was hij hoofdvakdocent orgel aan de Hogeschool voor de Kunsten, Faculteit Muziek, te Utrecht.
Samen met Marinus Kasbergen maakte Kees van Houten vanaf 1972 een diepgaande studie van de getallensymboliek in de muziek van J.S.Bach. Deze studie resulteerde in het boek “Bach en het getal” (1985) en “Bach, die Kunst der Fuge en het getal” (1989) (beiden in 1991 vertaald in het Frans). Vervolgens publiceerde hij in de serie “Van Taal tot Klank”een aantal boeken over de diepere lagen van Bachs muziek. Als concerterend organist treedt Kees van Houten op in binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij zowel voor vakmensen als voor amateurs en leken lezingen, workshops en interpretatiecursussen in Nederland en daarbuiten, met name over de muziek van Bach. Zie voor meer informatie over Kees van Houten http://www.keesvanhouten.nl/

Iedereen is van harte welkom om bij deze lezing aanwezig te zijn. Vanaf 19.30 uur is er koffie/thee. Toegang gratis. Bij de uitgang is er een collecte voor de onkosten.